Bjørg (92) er med i forskningsprosjekt om dans: – Kjempeartig
- DANSEKRAFT
- Mar 23
- 3 min read
Det pågår forskning på dans for eldre mennesker i Kristiansund. Dansekraft, Helseinnovasjonssenteret og fylket skal forske på hvordan et dansetilbud for eldre påvirker helsa, og Bjørg (92) er med på laget.
Denne artikkelen er skrevet av Pål Sundsøy for Tidens Krav den 22.03.25

Dette var både interessant og kjempeartig, sier Bjørg Anny Knudsen, etter den aller første testen på det som kan bli et fast tilbud i Kristiansund.
Hun er 92 år gammel.
– Du vet, både hørsel og syn er dårlig, men dette vil jeg være med på, sier hun entusiastisk til Tidens Krav.
Hun, og nesten 30 andre personer over 65 år, var med på et danseverksted på Barmannhaugen eldresenter, onsdag. Danseverkstedet var starten på et forskingsprosjekt i regi av Helseinnovasjonssenteret i Kristiansund, Møre og Romsdal fylkeskommune og organisasjonen Dansekraft.

BROBYGGER
Dansekraft i Kristiansund er et ledende kompetansesenter for dansekunst i Møre og Romsdal, dedikert til å fremme og utvikle høykvalitets dansekunst i regionen, med daglig leder Tendai Makurumbandi i spissen.
– Jeg ble inspirert til å danse av min bestemor. I Kristiansund ser jeg at det mangler et tilbud for de eldre, så vi i Dansekraft vil være brobyggere for å utvikle et dansetilbud for alle over 65 år, sier Tendai.
Nå har de fått med seg forskere fra fylket og Helseinnovasjonssenteret om å danne forskingsprosjektet Steps dansekollektiv, som har som formål å utvikle en modell for et tilbud med kreativ dans for eldre voksne, og undersøke hvilke helseeffekter det å delta har på helse og opplevd livskvalitet.

Anna Charlotta Nordanstedt er danser, koreograf og kunstnerisk leder ved kompetansesenteret Dans i Trøndelag. Hun er hyret inn i prosjektet, sammen med tre dansepedagoger fra Operaen i Kristiansund, og ledet den aller første samlingen på Barmannhaugen, onsdag.
– Vi vet en god del om hvordan dans påvirker oss. Det handler om det fysiske som balanse, mykhet, og styrke, men også det sosiale, velværefølelse og kognitive ferdigheter. Det er som et kinderegg for helsa, mener Nordanstedt.

PILOT
– Denne første økten er et utprøving for å sjekke interessen. Så skal vi invitere til åpne gruppesamtaler med deltakerne om hvordan de ser for seg at tilbudet skal være. Vi vil nemlig ha med de eldre som medforskere. De skal være med å bestemme hvordan tilbudet skal bli, sier Egil Ovesen, forsknings- og utviklingsleder ved kulturavdelingen i fylkeskommunen.
Målet er å gjennomføre et pilotprosjekt i høst/vinter, og et fast tilbud fra 2026.
– I dette er vi interessert i å undersøke effekten dans har på helsa. Det er et spennende prosjekt å være med på, sier Trude Nordskag i Helseinnovasjonssenteret.
Etter en presentasjonsrunde rundt bordet, er det klart at interessen for dans er stor. Mange fortalte om seg selv at de hadde danset før og noen danser til og med aktivt fra før. Felles for dem alle er at de er nysgjerrige på hva de skal være med på.
– Vi må ikke glemme erfaringen dere sitter på. Dere er en stor ressurs, sa Tendai til forsamlingen, og fikk en lang applaus.
Tendai Makurumbandi vant Heddaprisen for beste sceneprestasjon i 2024 og ble tildelt Statens kunstnerstipend, tirsdag. Han står også bak dansefestivalen IN2IT.

Comments