top of page

Dansekraft går fra prosjekt til drift

Skal drive med opplysning, formidling og styrke dansemiljøet

Artikkel fra Tidens Krav 05.03.2024 av Linn Inger S Angell


Blir fylkets første kompetansesenter for dans, med Tendai Makurumbandi ved roret.

Tendai Makurumbandi er daglig leder i Dansekraft. Han snakker med stor lidenskap når Tidens Krav spør hvordan det går med prosjektet, som den profesjonelle danseren og koreografen fra Zimbabwe har vært med i siden 2021.

– Dansekraft skal drive med opplysning, formidling og styrke dansemiljøet i hele fylket, forteller Makurumbandi.


Tendai Makurumbandi er daglig leder i nyetablerte Dansekraft. Han har stor tro på at kompetansesenter for dans i Møre og Romsdal vil løfte miljøet både for profesjonelle og andre dansere. Foto: Linn Inger Solbakk Angell



– Har vært forbeholdt de største byene

Kompetansesenteret skal også styrke de forskjellige aktørene og samarbeidet mellom dem. Dansekraft skal kunne tilby møter, seminarer, kurs, hospitere dansere i residens og drive forsking.

For man kan forske på dans, og særlig på helseeffektene det har på alle mennesker.

– Senteret har som mål å forsterke samarbeidet og kompetansehevingen til profesjonelle dansekunstnere, pedagoger, amatører og elever, samtidig som det vil øke tilgjengeligheten på dans for ulike publikumsgrupper. Vi ser fram til å bygge et sterkt og bærekraftig dansemiljø i Møre og Romsdal gjennom Dansekraft, sier daglig leder.

I dag finnes det 13 lignende kompetansesentre i Norge, men ingen av disse er i Møre og Romsdal.


– Det har vært forbeholdt de største byene, for eksempel PRODA i Oslo. Mange dansere flytter fra Kristiansund for å finne et miljø eller en relevant jobb som utøvende danser. Vi vil gi dem et tilbud, og gjøre det mulig å leve av dansen, utdyper han.

Dansekraft as eies av Operaen i Kristiansund, og Line Lønning Andresen er styreleder. Dansekraft skal samarbeide med Operaens balletsenter, IN2IT Internasjonal dansefestival, Operafestukene, PRODA, residenser og forskere.


På flyttefot

Dansekraft skal flytte inn i Normoria i 2025. Per dags dato har Dansekraft 0,5 årsverk, men Makurumbandi vil ansette flere når finansieringen tillater det.

– I 2027 ønsker jeg at vi har 2,0 årsverk, sier han.

Dansekraft startet forprosjekt i 2019 og jobber nå med å finne struktur og finansiering. En søknad er allerede sendt til Kultur og likestillingsdepartementet (KUD) for å sikre seg plass i statsbudsjettet 2025.

Hittil har Kristiansund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune finansiert prosjektet.



Arkivbilde: Line Lønning Andresen.



– En naturlig videreutvikling

Dansekraft ble nylig etablert som et AS, noe man kunne lese i næringslivsloggen i Tidens Krav 10. februar 2024.


– Dans har vært et satsingsområde for Operaen i Kristiansund de siste 40 årene. I tillegg til Operaens ballettsenter med over 300 elever som vi driver her i Kristiansund, har våre dansepedagoger vært med på å bygge opp danseundervisningen i mange kommuner her i regionen. Etableringen av Dansekraft A/S er en naturlig videreutvikling av Operaen i Kristiansund sin regionale rolle, og Normoria er et naturlig sted for et regionalt kompetansesenter i Møre og Romsdal, sier Line Lønning Andresen i Operaen i Kristiansund.

Som tidligere nevnt har Kristiansund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune til nå bidratt med hovedfinansieringen.

– Arbeidet har skjedd i samarbeid med dansefeltet i fylket, kommune og fylkeskommune og ble startet gjennom politiske prosesser i 2019. Vi i fylkeskommunen gratulerer Operaen i Kristiansund, og ønsker at Dansekraft i Møre og Romsdal vil bli en viktig del av den nasjonale infrastrukturen på dansefeltet, sier fylkeskultursjef Heidi Iren Wedlog Olsen.


Kultursjef Toril Skram i Kristiansund kommune er takknemlig for at Operaen i Kristiansund tok initiativ for etableringen av Dansekraft som regionalt kompetansesenter for dans.

– Senteret skal forsterke samarbeidet mellom profesjonelle dansekunstnere, pedagoger og amatører, i tråd med «Kristiansundsmodellen», og skal løfte fram kunnskapsbygging og forsking på feltet, både i regionen og nasjonalt. Dette er viktige fokusområder for Kristiansund kommune, og det er gledelig at initiativet har fått innvilget regional og statlig støtte, sier Skram.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page